Rodzinne warsztaty kulinarne, czyli świąteczne ciepło w zapachu pierników
Pieczenie pierników – aromatycznych, pachnących cynamonem, goździkami i miodem to chyba już nasza tradycja. To świetny pomysł, aby w przedświątecznym okresie znaleźć sposób na zwolnienie tempa i spędzenie ciekawego czasu z najbliższymi. Tę domową atmosferę odczuć można było na warsztatach, które zorganizowały panie z Koła Gospodyń w Hucisku - Pewelce.
Spotkanie rodzin z Huciska i Pewelki w okolicznej remizie OSP było ostatnim warsztatem zrealizowanym w ramach projektu „Kurcze! Co w garach piszczy?” Na uczestników czekały zastawione foremkami, wałkami stoły, a piernikowe ciasto czekało tylko na ukształtowanie.
Dzieci same lub pod okiem rodziców z zapałem wycinały piernikowe gwiazdki, renifery i choinki, podczas gdy członkinie koła pomagały w układaniu ciasteczek na blachach i ich pieczeniu.
Warsztaty tworzenia pierników to piękny przykład tego, jak tradycje mogą jednoczyć rodzinę i społeczność. To przypomina, że magia świąt tkwi nie tylko w doskonałych udekorowanych domach, ale przede wszystkim w chwilach bycia razem – pracując i odpoczywając przy rodzinnym stole.
Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku – Pewelce pragnie serdecznie podziękować Ochotniczej Straży Pożarnej w Hucisku za udostępnienie sali na zajęcia, Gminnemu Ośrodkowi Kultury w Stryszawie za pomoc w realizacji projektu, a mieszkańcom Huciska oraz Pewelki za udział w kulinarnych warsztatach. Było fajnie.. :)
Warsztaty dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia w Stryszawie.