Przytulna jesień w Hucisku i Pewelce rozpoczęta dyniowym akcentem


Jesień w Hucisku-Pewelce zapowiada się wyjątkowo smacznie i kreatywnie! Panie z Koła Gospodyń Wiejskich rozpoczęły realizację projektu „Przytulna jesień w Hucisku-Pewelce”, którego celem jest integracja lokalnej społeczności oraz pokazanie, że wspólne spędzanie czasu może być nie tylko przyjemne, ale i bardzo twórcze.

Pierwsze warsztaty dla rodzin z dziećmi odbyły się w ostatni weekend września, w tamtejszej remizie OSP i przebiegały pod hasłem „Dyniowe szaleństwo”. Nic dziwnego, dynia to prawdziwa królowa jesieni! Uczestnicy spotkania mieli okazję poznać jej kulinarne możliwości i przekonać się, że to warzywo skrywa w sobie mnóstwo smaków.

Dzieci wraz z rodzicami przygotowali aromatyczną zupę dyniową, pyszne kopytka z dodatkiem dyni, a także wyjątkowy dżem dyniowo-gruszkowy, którym następnie smarowali świeżo upieczone gofry. Atmosfera była pełna radości, zapachów jesiennych potraw i wspólnego gotowania.

W zajęciach wzięły udział aż 43 osoby - mieszkańcy Huciska i Pewelki, którzy udowodnili, że gotowanie w gronie rodziny i sąsiadów to doskonały sposób na wspólne spędzenie czasu.

Projekt „Przytulna jesień w Hucisku-Pewelce” dopiero się rozkręca, a kolejne warsztaty już czekają na mieszkańców. Organizatorzy zapowiadają, że każdy znajdzie w nich coś dla siebie – od kulinarnych inspiracji, po rękodzieło i inne jesienne atrakcje.

          


Warsztaty dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Babiogórskiego Stowarzyszenia ZIELONA LINIA.