Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych O Złotą Warzechę, edycja 2023

W sobotę, 18 listopada 2023 r. w budynku ODK Gminnego Ośrodka Kultury w Stryszawie odbył się 21. Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. Na tegoroczne „Święto tradycji kulinarnych Podbabiogórza” w Stryszawie zgłosiło się 13 grup: Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu suskiego oraz Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej. Organizatorami konkursu jest Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie oraz Urząd Gminy Stryszawa a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej.

Po krótkim wstępie muzycznym kapeli „Spod Jałowca” działającej przy GOK Stryszawa wszystkich obecnych przywitała prowadząca Renata Chudzik - dyrektor GOK, a następnie do uczestników słowa skierował gospodarz Gminy Stryszawa, Wójt - Rafał Lasek, dziękując grupom za udział i życząc przyjemnych doznań smakowych wszystkim uczestnikom oraz ze strony współorganizatorów Starosta Powiatu Suskiego - Józef Bałos. Głos zabrali również goście, którzy zaszczycili organizatorów swoją obecnością: Andrzej Pająk - Senator RP, Piotr Hajnosz - Dyrektor Biura Posła na Sejm RP Filipa Kaczyńskiego. 

Kultywowanie tradycji kulinarnych Podbabiogórza to główny cel organizowanego od lat konkursu. W tym roku na stołach „królowały” potrawy przygotowane z fasoli, które swoim smakiem zaskoczyły niejednego uczestnika, ale też przypomniały niektórym dawne smaki potraw z dzieciństwa. Grupy przygotowały do oceny potrawy w dwóch kategoriach oraz tradycyjną nalewkę. Gospodynie w swoich regionalnych strojach przy pięknie udekorowanych stołach prezentowały przygotowane przez siebie pyszności, które po ocenie jury degustowane były przez wszystkich uczestników. Były wśród nich potrawy typowo regionalne, które dawniej przygotowywały nasze babcie i prababcie oraz te bardziej współczesne. Degustacji smakołyków oraz tradycyjnych nalewek domowej roboty towarzyszyła atmosfera świetnej zabawy przy muzyce góralskiej kapeli „Spod Jałowca”.

Organizatorzy powołali dwie odrębne komisje, które oceniły uczestniczące w konkursie KGW w trzech kategoriach. Po degustacji wszystkich dań komisja pod przewodnictwem Jolanty Graczek - nauczyciela, specjalistki żywienia człowieka z Zespołu Szkół Ekonomiczno -Gastronomicznych w Żywcu postanowiła przyznać:

w I kategorii – potraw typowo regionalnych

I miejsce – KGW „SWOJSKA GROMADA” Juszczyn za zupę fasolowa na żytnim zakwasie

II miejsce – Stowarzyszenie „NASZA SKAWICA” za kapustę kiszoną z fasolką i ziemniakami

III miejsce – KGW Stryszawa Dolna za fasolę Jaś z z suszonymi śliwkami, Zespół Szkół im. W. Witosa za zupę fasolową

Wyróżnienie: KGW Wieprzec za michę furmana, KGW „Wysoczanki” z Wysokiej za zupę fasolową

w II kategorii – potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych

I miejsce – KGW „SWOJSKA GROMADA” Juszczyn za pierogi z fasola i wędzonym twarogiem

II miejsce – Stowarzyszenie „NASZA WIEŚ ŚLESZOWICE” za fasolowe smarowidło wegetariańskie

III miejsce – KGW „LUBNICZANKI” Lachowice za pieczone pierogi z fasolą i sosem grzybowym

Wyróżnienie: KGW Kurów za pasztet z fasoli z grzybami

Wręczono również rzeczowe nagrody specjalne ufundowane przez Ryszarda Czaickiego, Prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej, którego reprezentował Artur Kruźlak dla:
- KGW Stryszawa Dolna
- KGW „SWOJSKA GROMADA” Juszczyn


Komisja oceniająca tradycyjne nalewki obradowała pod przewodnictwem Andrzeja Pecia - etnografa, regionalisty, Dyrektora Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej. Po degustacji postanowili przyznać

w III kategorii – tradycyjnych nalewek

I miejsce – Stowarzyszenie KGW „SIEDLISKO-STRYSZAWA GÓRNA” za orzechówkę robioną przy blasku księżyca

II miejsce – Suskie Stowarzyszenie Kobiet „SAMOPOMOC” za nalewkę z białego bzu

III miejsce – KGW Hucisko-Pewelka za nalewkę owocową „Cztery pory roku”

Wyróżnienie: KGW Targoszów za nalewkę z truskawek

„Złote Warzechy”, nagrody oraz podziękowania wręczyli Wójt Gminy Stryszawa - Rafał Lasek, Starosta Powiatu Suskiego - Józef Bałos oraz Artur Kruźlak, reprezentujący Małopolską Izbę Rolniczą. Wszyscy gratulowali laureatom i dziękowali grupom uczestniczącym w konkursie zapraszając do udziału za rok.

Organizatorzy dziękują również sponsorowi, Restauracji „Tabakowy Chodnik” - Annie i Krzysztofowi Kawończyk za ufundowanie „złotych warzech” i pamiątkowych łyżek.

R. Chudzik