Powiatowy Konkurs Potraw O Złotą Warzechę. Edycja 2025.
W sobotę, 15 listopada 2025 r. w budynku ODK Gminnego Ośrodka Kultury w Stryszawie odbył się 23. Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. Na tegoroczne „Święto tradycji kulinarnych Podbabiogórza” w Stryszawie zgłosiła się rekordowa liczba uczestników bo aż 19 grup: Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu suskiego oraz Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej. Równie licznie dopisali goście zaproszeni na to kulinarne wydarzenie.
Organizatorami konkursu są Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie oraz Urząd Gminy Stryszawa a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej.
Po krótkim wstępie muzycznym kapeli „Spod Jałowca” działającej przy GOK Stryszawa wszystkich obecnych przywitała prowadząca Renata Chudzik - dyrektor GOK, a następnie do uczestników słowa skierował gospodarz Gminy Stryszawa, Wójt - Rafał Lasek, dziękując grupom za udział i życząc przyjemnych doznań smakowych wszystkim uczestnikom. Głos zabrał również Andrzej Pająk - Senator RP, który podziękował gospodyniom za podtrzymywanie tradycji i przekazywanie jej młodym pokoleniom. Organizatorów zaszczycił swoją obecnością również Poseł na Sejm Filip Kaczyński wraz z dyrektorem biura Piotrem Hajnoszem.
Gmina Stryszawa gościła też delegacje zagraniczne z Węgier, której przewodniczył Péter Szabó - burmistrz miasta Kunszentmárton i ze Słowacji wraz Peterem Mozolík - starostą (wójtem) wsi Kotešová. Goście, w podziękowaniu za zaproszenie przywieźli podarunki dla najlepszych grup z gminy Stryszawa, które zostały wręczone po ogłoszeniu wyników konkursu.
Kultywowanie tradycji kulinarnych Podbabiogórza to główny cel organizowanego od lat konkursu. W tym roku na stołach „królowały” potrawy przygotowane z niezwykle popularnych w naszym kraju ziemniaków, które przywędrowały do Polski w XVII w. a przywiózł je do kraju król Jan III Sobieski po zwycięskiej bitwie po Wiedniem. Ale dopiero w XVIII wieku zaczęto go uprawiać na większą skalę i z czasem stały się podstawą żywienia dla ludności wiejskiej.
Przygotowane na konkurs potrawy zaskoczyły swoim smakiem niejednego uczestnika, ale też przypomniały niektórym dawne smaki potraw z dzieciństwa. Grupy przygotowały do oceny potrawy w dwóch kategoriach oraz tradycyjną nalewkę. Gospodynie w swoich regionalnych strojach przy pięknie udekorowanych stołach prezentowały przygotowane przez siebie pyszności, które po ocenie jury degustowane były przez wszystkich uczestników. Były wśród nich potrawy typowo regionalne, które dawniej przygotowywały nasze babcie i prababcie oraz te bardziej współczesne. Degustacji smakołyków oraz tradycyjnych nalewek domowej roboty towarzyszyła atmosfera świetnej zabawy przy muzyce góralskiej kapeli „Spod Jałowca”.
Organizatorzy powołali dwie odrębne komisje, które oceniły uczestniczące w konkursie KGW w trzech kategoriach. Po degustacji wszystkich dań komisja pod przewodnictwem Beaty Hojny – mistrza w zawodzie kucharz, specjalistki technologii żywienia człowieka nauczyciela w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 1 w Wadowicach postanowiła przyznać:
W I kategorii – potraw typowo regionalnych
I miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za kulasine z mocanką
II miejsce – „Dziedzictwo Smaku” Maria Dębińska przy PZEiR w Suchej Beskidzkiej za zawijańce z kiszonej kapusty z ziemniakami
III miejsce – KGW Targoszów „Targoszowianki” za placki ziemniaczane z blachy ze słoniną
Wyróżnienie: Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” Sucha Beskidzka za staropolską zupę z topinamburu
W II kategorii – potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych
I miejsce – KGW „Wesołe Gaździny” Stryszawa Dolna za babkę ziemniaczaną
II miejsce – ZS im. W. Witosa za fioletową dziadówkę
III miejsce – Stowarzyszenie „Śleboda” z Osielca za zapiekankę ziemniaczaną z kaszanką i kapustą kiszoną
Wyróżnienie: Stowarzyszenie KGW „Siedlisko” Stryszawa Górna za rogaliki ziemniaczane z młodą pokrzywą
Wręczono również rzeczowe nagrody specjalne ufundowane przez Małopolską Izbę Rolniczą, reprezentowaną przez członków zarządu Artura Kruźlaka i Janinę Totoś
dla:
- KGW Bieńkówka za zacierkę z tartych ziemniaków ze skwarkami
- KGW Krzeszów za kluski z tarcizny ziemniaczanej
Komisja oceniająca tradycyjne nalewki obradowała pod przewodnictwem Andrzeja Pecia - etnografa, regionalisty, Dyrektora Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej, Starszego Gazdy Stowarzyszenia Gmin Babiogórskich. Po degustacji postanowili przyznać
W III kategorii – tradycyjnych nalewek
I miejsce – KGW Targoszów za nalewkę „Kwiat czarnego bzu”
II miejsce – KGW Budzów za nalewkę z „czernicówkę”
III miejsce – KGW „Wesołe Gaździny” Stryszawa Dolna za nalewkę z pigwy
Wyróżnienie: KGW Lachowice „Lubniczanki” za nalewkę mirabelkową, KGW Wysocanki za nalewkę z dzikiej róży
„Złote Warzechy”, nagrody oraz podziękowania wręczyli Wójt Gminy Stryszawa wraz z Jurorami. Wszyscy gratulowali laureatom i dziękowali grupom uczestniczącym w konkursie zapraszając do udziału za rok.
Organizatorzy dziękują również sponsorowi, Restauracji „Tabakowy Chodnik” - Annie i Krzysztofowi Kawończyk za ufundowanie „złotych warzech” i pamiątkowych łyżek oraz zestawów desek do krojenia.
R. Chudzik