Kurczę! Co w garach piszczy..?


Kurczę! Co w garach piszczy..

.. spróbowano odkryć w Hucisku. Tamtejsze koło gospodyń działające na terenie tej miejscowości oraz sąsiedniej Pewelki postanowiły odsłonić kulinarne karty.

14 lipca w godzinach popołudniowych ponad 50 osób z Pewelki i Huciska spotkało się w tamtejszej remizie, aby wziąć udział w niecodziennych warsztatach i poznać sekrety smaków tradycyjnej oraz współczesnej kuchni.

Bohaterem pierwszych warsztatów był kurczak, a raczej zrobione z niego potrawy. Co jest ważne te przysmaki nie tworzyła jedna osoba, ale każda z rodzin uczestniczących w warsztatach. Pod okiem pań z koła gospodyń oraz zawodowego kucharza, młodzi wraz z tymi trochę starszymi pracowali nad niezbyt skomplikowanymi daniami.

Stół zawsze łączył, dlatego praca i zabawa była smaczna, jak i późniejsza wspólna degustacja przygotowanych potraw. Już dzisiaj realizatorzy projektu zapraszają mieszkańców Huciska oraz Pewelki na kolejne, warsztatowe spotkanie przy stole. Wstępnie zaplanowano je na 10 sierpnia, ale o szczegółach zapewne dowiecie się z plakatów.

Panie z KGW Hucisko-Pewelka dziękuję strażakom z OSP Hucisko za udostępnienie remizy!

Dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia w Stryszawie.