Ananasy z naszej klasy.. czyli kolejne warsztaty kulinarne



Dzieci i młodzież z Huciska oraz Pewelki pokazały kreatywność, tym razem na talerzu. Kolorowe, rodzinne sałatki wykonane przez uczestników drugich warsztatów kulinarnych pobudziły wszystkim kubki smakowe.

Warsztaty kulinarne to doskonała okazja, aby połączyć naukę z zabawą, a warsztaty z robienia sałatek owocowych są tego świetnym przykładem. Takie zajęcia nie tylko uczą podstaw zdrowego odżywiania, ale również rozwijają kreatywność i umiejętności manualne uczestników.

Ale celem warsztatów organizowanych przez KGW Hucisko-Pewelka jest nie tylko nauka podstawowych rzeczy związanych z kulinariami. To również integracja i lepsze poznanie się mieszkańców obu wsi.

Uczestnicy uczyli się rozpoznawać różne owoce (zarówno te nasze, polskie, jak i zagraniczne), oraz rozwijali swoje umiejętności praktyczne, które potrzebne są w kuchni: krojenie, mieszanie i dekorowanie. Zatem na każdą rodzinę czekał zestaw narzędzi kuchennych, m.in. deski do krojenia, noże i miski. Pod okiem pań z KGW oraz wolontariusza - zawodowego kucharza dzieci uczyły się, jak bezpiecznie kroić owoce i jak je łączyć, aby stworzyć smaczną i pełną witamin sałatkę.

Oczywiście na przygotowane owocowe dania można było dołożyć dodatkowe „smaczki”, jak miód, orzechy czy tradycyjny jogurt.

Oczywiście finałem spotkania była degustacja tego, co mieszkańcy razem przygotowali. Warsztaty z robienia sałatek owocowych to świetny sposób na spędzenie czasu w sposób aktywny i edukacyjny. To doskonała okazja, aby nauczyć się czegoś nowego, a jednocześnie dobrze się bawić i cieszyć smakiem świeżych owoców.


Dofinansowano ze środków programu „Działaj Lokalnie” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Babiogórskie Stowarzyszenie Zielona Linia w Stryszawie.