22. Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych O ZŁOTĄ WARZECHĘ
W sobotę, 16 listopada 2024 r. odbył się 22. Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”. Impreza po raz kolejny odbyła się w Gminnym Ośrodku Kultury w Stryszawie, w sali głównej nowego budynku.
W tym roku zgłosiła się rekordowa liczba grup uczestniczących w konkursie, bo aż 18, jednak ostatecznie dotarło 17 grup. To jak zwykle Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu suskiego, stowarzyszenia oraz Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej. Wydarzenie to można śmiało nazwać „Świętem tradycji kulinarnych Podbabiogórza”, której organizatorami są Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, Urząd Gminy Stryszawa oraz Starostwo Powiatowym w Suchej Beskidzkiej.
Po krótkim wstępie muzycznym kapeli „Spod Jałowca” działającej przy GOK w Stryszawie wszystkich obecnych przywitała prowadząca, a następnie Wójt Gminy Stryszawa - Rafał Lasek, który uroczyście otwarł konkurs, dziękował za udział życząc wszystkim powodzenia i smacznej degustacji. Głos zabrali również goście, którzy zaszczycili organizatorów swoją obecnością: Andrzej Pająk - senator RP i Piotr Hajnosz - dyrektor biura posła Filipa Kaczyńskiego. Kultywowanie tradycji kulinarnych Podbabiogórza to główny cel organizowanego od lat konkursu.
W tym roku na stołach „królowały” potrawy przygotowane z sera, które swoim smakiem zaskoczyły niejednego uczestnika, ale też przypomniały niektórym dawne smaki z dzieciństwa. Gospodynie w swoich regionalnych strojach przy pięknie udekorowanych stołach prezentowały przygotowane przez siebie pyszności, które po ocenie jury degustowane były przez wszystkich uczestników. Były wśród nich potrawy typowo regionalne, które dawniej przygotowywały nasze babcie i prababcie oraz te bardziej współczesne. Degustacji smakołyków oraz tradycyjnych nalewek domowej roboty towarzyszyła atmosfera świetnej zabawy przy muzyce i wspólnym śpiewie prowadzonym przez kapelę „Spod Jałowca”.
Organizatorzy powołali dwie odrębne komisje, które oceniły uczestniczące w konkursie grupy w trzech kategoriach. Po degustacji wszystkich dań komisja pod przewodnictwem Jolanty Graczek - nauczyciela, specjalistki żywienia człowieka z Zespołu Szkół Ekonomiczno -Gastronomicznych w Żywcu postanowiła przyznać:
w I kategorii – potraw typowo regionalnych:
I miejsce – KGW Stryszawa Dolna za szare kluski z tartych ziemniaków z serem, okraszone słoniną
II miejsce – KGW Palcza za pierogi z kminkiem
III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za kołacz babiogórski oraz KGW „Przebojowe Łętowianki” za kołoc
Wyróżnienie: Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej za żurek na serwatce z wędzonym twarogiem
w II kategorii – potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce – Grupa „Dziedzictwo Smaku” przy Polskim Związku Emerytów i Rencistów w Suchej Beskidzkiej za pierogi serowo-dyniowe
II miejsce – KGW Juszczyn za gołąbki z serem i kaszą
III miejsce – Zembrzyckie Koło Gospodyń „Mioduszyna” za roladę serową z rydzami oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Gosposie Kukowskie” za makaron z sosem serowym
Wręczono również rzeczowe nagrody specjalne ufundowane przez Małopolską Izbę Rolniczą, dla:
- Zespołu Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej za żurek na serwatce z wędzonym twarogiem
Druga komisja pod przewodnictwem Andrzeja Pecia, Dyrektora Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej i Starszego Gazdy Stowarzyszenia Gmin Babiogórskich przyznała:
w III kategorii – tradycyjnych nalewek:
I miejsce – „Śwarne Gosposie” z Wieprzca za „cyrnicową moc”
II miejsce – Stowarzyszenie „Macierzanka” z Przysłopia za nalewkę z macierzanki
III miejsce – KGW Wysocanki za nalewkę lipową
Wyróżnienie: KGW Juszczyn za rozgrzewającą nalewkę ziołową
Wręczono również pozakonkursową nagrodę specjalną ufundowaną przez Małopolską Izbę Rolniczą za nalewki dla grupy ze Słowacji.
„Złote Warzechy” i drewniane pamiątkowe łyżki podobnie jak w zeszłym roku ufundowali sponsorzy: Anna i Krzysztof Kawończyk z Krzeszowa, właściciele Restauracja „Tabakowy Chodnik” w Zawoi, laureata plebiscytu „Najlepsza Restauracja 2024”.
Nagrody oraz podziękowania wręczyli Wójt Gminy Stryszawa - Rafał Lasek, Prezes MIR – Ryszard Czaicki i Przewodniczący Rady Powiatu - Jan Banaś. Wszyscy gratulowali laureatom i dziękowali grupom za udział a wójt Rafał Lasek już zaprosił do uczestnictwa w konkursie za rok.
R. Chudzik