tło strony
zdjęcie bocianów

18. POWIATOWY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”

18. POWIATOWY KONKURS POTRAW REGIONALNYCH „O ZŁOTĄ WARZECHĘ”

Już po raz osiemnasty Koła Gospodyń Wiejskich z powiatu suskiego oraz Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej uczestniczyli w Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę” zorganizowanym przez Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie przy współpracy ze Starostwem Powiatowym w Suchej Beskidzkiej, Małopolską Izbą Rolniczą, Urzędem Gminy Stryszawa i OSP Lachowice. Małopolska Izba Rolnicza była równocześnie sponsorem mięsa jagnięcego, które zostało przekazane do przygotowania potraw grupom uczestniczącym w tegorocznym konkursie.  

Po krótkim wstępie muzycznym kapeli „Spod Jałowca” działającej przy GOK Stryszawa wszystkich obecnych przywitał ciepło Wójt Gminy Stryszawa - Rafał Lasek oraz Józef Bałos, Starosta Powiatu Suskiego uroczyście otwierając to kulinarne święto. Wiele ciekawych rzeczy uczestnicy mogli dowiedzieć się o mięsie baranim i tradycjach spożywania go na naszym terenie od Prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej, Ryszarda Czaickiego. Kultywowanie tradycji kulinarnych Podbabiogórza to właśnie główny cel organizowanego od lat konkursu.

Potrawy przygotowane z baraniny, które swoim smakiem zaskoczyły niejednego uczestnika, nawet tych, którzy wcześniej nigdy nie próbowali tego mięsa wykonało aż szesnaście grup, które przyjechały wziąć udział w konkursie. Gospodynie w swoich regionalnych strojach przy pięknie udekorowanych stołach prezentowały przygotowane przez siebie pyszności, które po ocenie jury degustowane były przez wszystkich uczestników. Były wśród nich potrawy typowo regionalne, które dawniej przygotowywały nasze babcie oraz te bardziej współczesne. Degustacji smakołyków oraz tradycyjnych nalewek domowej roboty towarzyszyła atmosfera świetnej zabawy przy muzyce i wspólnym śpiewie. Wystąpiły: kapela „Spod Jałowca”, a następnie zagrała i zaśpiewała kapela „Mała Ziemia Suska”. Do wspólnej zabawy zapraszali też zbójnicy spod Babiej Góry i przez nich zaproszeni zbójnicy z Żywiecczyzny, których piękne, harnasiowe stroje mogliśmy podziwiać.

Organizatorzy powołali dwie odrębne komisje, które oceniły uczestniczące w konkursie grupy w trzech kategoriach. Po degustacji wszystkich dań komisja pod przewodnictwem Krzysztofa Kołacza – Sekretarza Powiatu Suskiego wspieranego przez panie, specjalistki, zajmujące się technologią żywienia postanowiła przyznać:

w I kategorii – potraw typowo regionalnych

I miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za rosół z baraniny z ziemniakami i miętą

II miejsce – KGW „Zawojanki” za kwaśnicę z baraniną

III miejsce – KGW Hucisko-Pewelka za udziec barani w kapuście

Wyróżnienie – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski”
za rosół z jagnięciny z ziemniaczkami

w II kategorii – potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:

I miejsce – KGW Stryszawa Dolna za klopsiki z jagnięciny z fasolą „Jaś”

II miejsce – KGW Baczyn za gołąbki z pęczakiem z baraniny

III miejsce – Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za pieczeń baranią na dziko
oraz KGW „Zawojanki” za pieczeń baranią nadziewaną szynką

Wyróżnienie – Zembrzyckie KG „Mioduszyna” za pieczeń baranią z żurawiną

Druga komisja pod przewodnictwem Andrzeja Pecia – etnografa, regionalisty ze Stowarzyszenia „Bractwo Zbójników spod Babiej Góry” po degustacji wszystkich nalewek postanowiła przyznać:

w III kategorii – tradycyjnych nalewek

I miejsce – KGW Targoszów za nalewkę poziomkową

II miejsce – Zembrzyckie KG „Mioduszyna” za „cyconkę”

III miejsce – Stowarzyszenie Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” za „łzy świerszcza” oraz KGW Baczyn za nalewkę różaną

Ponadto przyznano wyróżnienia za udział dla wszystkich pozostałych uczestników konkursu:

-Zespołowi Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej za estetykę podania

-KGW Bystra Podhalańska

- Stowarzyszenie „Nasza Wieś Śleszowice”

- Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna”
- KGW „Swojska Gromada” Juszczyn
- Strażackie Koło Gospodyń Maków Podhalański

- KGW Kurów

- KGW „Lubniczanki” Lachowice

„Złote Warzechy”, nagrody oraz podziękowania wręczyli Wójt Gminy Stryszawa - Rafał Lasek, Prezes MIR – Ryszard Czaicki oraz Senator RP – Andrzej Pająk, który zaszczycił organizatorów i uczestników swoją obecnością kierując słowa podziękowania do gospodyń za podtrzymywanie tradycji Podbabiogórza. Wszyscy gratulowali laureatom i dziękowali grupom uczestniczącym w konkursie zapraszając do udziału za rok.

GOK Stryszawa