tło strony
zdjęcie bocianów

Konkurs Potraw Regionalnych O Złotą Warzechę

XIX Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych.
Złote Warzechy rozdane!

Tegoroczną edycję imprezy zorganizowano w remizie OSP Lachowice 16 listopada 2019 r., a motywem przewodnim były potrawy z królika. Od godzin wczesnopopołudniowych panie z dwunastu kół gospodyń wiejskich oraz uczniowie ze szkoły im. W.Witosa w Suchej Beskidzkiej przygotowywały potrawy i nalewki. Mięso z królika można było znaleźć w wielu przgotowanych potrawach, ale i nie zabrakło innych smaków: ciast, ciasteczek oraz zup.

Tradycjnie uczestnicy konkursu przygotowali potrawy w dwóch kategoriach: kategorii potraw tradycyjnych oraz potraw współczesnych opartych na lokalnych tradycjach. Które przysmaki okazały się najlepsze?

W kategorii potraw tradycyjnych
I miejsce – KGW "Lubniczanki" z Lachowic za królika w kapuście.
II miejsce – KGW "Siedlisko" ze Stryszawy Górnej za rosół z królika z ziemniakami
III miejsce – KGW Stryszawa Dolna za królika z prawdziwkami i szarymi kluskami

W kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych:
I miejsce - Stowarzyszenie "Nasza Skawica" za królika duszonego w śmietanie
II miejsce - KGW "Zawojanki" z Zawoi Dolnej za królika w śmietanie na jarzynach
III miejsce - Suskie Stowarzyszenie Kobiet "Samopomoc" za tuszki królika pieczone w sosie koperkowym

Wyróżnienie specjalne od prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej:
Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc”za pieczony topinambur

Wyróżnienie za estetykę podania potraw i wystrój stołu:
Zespół Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej.

W kategorii nalewek:
I miejsce: KGW w Targoszowie za nalewkę z głogu "Cud Natury"
II miejsce: KGW "Lubniczanki" z Lachowic za nalewkę mirabelkową
III miejsce: Suskie Stowarzyszenie Kobiet „Samopomoc” za nalewkę z czystka

Wyróżnienie: KGW w Baczynie, KGW „Zawojanki” oraz KGW „Swojska Gromada” w Juszczynie